onsdag 16 oktober 2013

Tvärpolitisk och sakpolitisk kamp för bostäder till de unga vuxna?

Foto: Anne Kekki
Intressant klipp här under, gällande byggande i Göteborg, saknas offensivt tänkande bland politiker och vi låter den ekonomiska marknaden ta hand om utvecklingen, som ger dyra stora bostäder, vilket ej motsvarar behovet av mindre billigare bostäder till de unga vuxna:
Varje år flyttar det in 6000 personer till Göteborg, och 9000 till Göteborgsregionen. De flesta är unga vuxna. Var ska alla bo?

Intressant klipp här nedan med, om hur priserna ligger på de lägenheter som byggs idag. Är det rimligt för en studerande eller någon som precis börjat arbeta med dessa höga hyror? Jag känner att de unga vuxna får en bra kick in i skuldfällor för att klara av vardag med hyran, mat mm.

För dyrt att bo i nybyggen

#storstadskollen I bostadsbristens Göteborg stiger både bostadsrättspriserna och hyrorna. I nybyggda områden som Kvillebäcken  kan en hyrestvåa gå på över 9000 kronor - alldeles för mycket för de flesta och nu måste något göras för att bygga billigare hyresrätter, anser många.
Detta normaltillstånd att vi ej har mindre billigare bostäder påverkar även arbetsmarknaden, svårt att anställa när individer ej vet vart de ska bo och samtidigt prestera  ett bra jobb. Kanske ett tält i en park är något över huvudet om en har sådan tur att få ett jobb?
Problem för Västsvenska handelskammaren Bostadsbristen gör att arbetsgivare har svårt att locka arbetskraft.
Just nu sitter jag och önskar ett tvärpolitiskt samarbete över politiska gränser för boenden till våra unga vuxna, som får arbete eller ska studera. Länkar in tidigare skrivna texter gällande detta. Jag vet att många driver denna fråga just nu.  Jag sitter och drömmer om en tvärpolitisk online petition, som är så enkelt sakligt skriven, så att vi opolitiskt, tvärpolitiskt, organisationer, vuxna, unga vuxna, mormor, farfar och mm, kan skriva på och sätta tryck på byggandet av enklare billigare bostäder till de unga vuxna som ska studera eller arbeta.

Jag tror att texten i den kan vara först på svenska, sedan engelska och kanske arabiska, tror i skrivandets stund att de är de tre största språken i vårt land.
Jag vet att trycket från de sociala medierna är så effektiv att skapa och väcka upp frågor, väcker journalisternas intresse, samt att då pressas politiker och makthavare till att visa på åtgärder. 
 Enkelheten att verka tvärpolitiskt är att folk är kloka nog att hålla isär grupper, samt att verka tillsammans synliggör ditt eget parti som en stark grupp som vågar samarbeta och hjälpa den idag mest utsatta gruppen som jag kallar unga vuxna. Det ger effekter att individer minns och tänker på de partier som vågade arbeta tillsammans och över gränserna, för att lösa den viktigaste frågan idag, enligt mig?


Anne Kekki: Studenter och bostadsbrist, har vi det i Sverige?03 Sep 2012
FAKTA Så ser det ut på studentorterna. I Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport är det bara studieorterna Gävle, Härnösand och Karlshamn som får grönt ljus, vilket innebär att de kan erbjuda ett studentboende inom ...http://personligutvecklingmedpiratemom.blogspot.com/
 Anne Kekki: Demokrati i Göteborg?
01 Nov 2012
Utifrån denna inbjudan, här nedan så deltog jag i en grupp Visionsverkstad- Demokrati. Jag redovisar ej gruppens tankar, den sammanfattningen ser ni på bilden, strecken (markeringar) visar denna grupps prioritering av ...http://personligutvecklingmedpiratemom.blogspot.com/

Anne Kekki: Hur ska de unga vuxna studerande bo när hösten ...19 Jun 2012
Det kan inte vara enkelt att högprestera som en måste för att klara dagens skola om en ej har enkla grundläggande behov … Etiketter: bostadsbrist, förbundsordförande, Gustav Nipe, Newsmill, studentboende, tält, ung pirat ...http://personligutvecklingmedpiratemom.blogspot.com/


Härlig tvärpolitisk läsning gällande bostadssituationen för de unga vuxna

Tusentals unga och studenter står och stampar i väntan på sitt första egna hem. Det är dags att den väntan får ett slut och att bostadspolitiken blir en av de viktigaste frågorna inför valet 2014, skriver ordföranden för SSU, Grön Ungdom, Ung Vänster och SFS.

 Kommunalråd (S): Ohållbar bostadssituation för studenter
Pengar flödar ur de kommunala bostadsbolagen
Debattartikel publicerad i SvD, 29 september 2013. 

Nu startar StorstadskollenVar med och bidra på #storstadskollen SVT:s nyhetsredaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö samarbetar i ett granskande och jämförande projekt.
Slipper permanenta bygglov 1000 nya lägenheter planeras att byggas i baracker i Göteborg. Främst ska de vara till för studenter.

Nedan har Hyresgästföeringen engagerat sig i frågan, genom deras sida kan du påverka en politiker. Samt att du där kan skicka mail till valfri kommun och politiker, enkelt snabbt och viktigt:

Det går att bygga billigt

           Det saknas bostäder över hela landet.

Riktigt allvarlig har bostadssituationen blivit i Stockholm. Och i Göteborg då förstås. För att inte tala om Malmö, Umeå, Linköping, Växjö, Gnesta och… ja, det saknas faktiskt bostäder som unga har råd med i 56 procent av landets kommuner. Bostadsbristen är alltså inte bara ett storstadsproblem.

...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar