onsdag 20 april 2011

Gruppansvariga och Härskarteknik, bra att använda?


Hej alla härskare i våra olika gruppsammanhang. Idag pratar vi om hur gruppen skall komma till sin rätt och individer skall få möjlighet att bidra med så mycket som de bara kan med glädje lust och känsla av trygghet i gruppen.
Som inledning på min tankebana så använder jag Marcus Schmidts text i #svpol Du är ful. Det kan vara bra att läsa den först, mina tankar bygger på denna översikt av härskarteknikerna.
Jag väljer att gå ner på jaget, individnivån. Våga ifrågasätta oss varför vi i grupper använder oss av förtryckartekniker. Mitt svar är så enkelt som att vi är ofta rädda, osäkra och för att använda gamla sandlådebegrepp så är det bäst att slå först innan en blir slagen. Omedvetet skyddar vi våra svaga sidor, egna brister genom att t.ex. liera oss med några i gruppen och tillsammans utövar vi maktövergrepp åt något håll. Istället för att stilla oss, tänka att jag är lite blyg, rädd, kan inte allt och känner mig obekväm i gruppen. Samt att inse att hela gruppens individer sitter precis i samma situation som jag själv.
.............................................................................................................................................
Som gruppledare, är att kanske inse detta, vaka lite över sig själv i första hand, så en inte går in i kränkningsbeteende. Göra gruppen trygg, samt att faktiskt plocka in individerna höja dem om en känner att de utsätts för gruppmobbing. Som härskare i gruppen så är det du som sätter spelreglerna. Vill du att din grupp ska tillföra något positivt till framtiden som är här nu? Eller du kanske bara vill att gruppen gör som du har bestämt för dina egna syften?
..........................................................................................................................................................
Som individ i gruppen, tillfällig sådan eller t.ex. arbetsplats, styrelse arbetsgrupp. Så blir det ju lite omvänd tanke. Var vaksam på härskaren i sammanhanget. Är den ledare för att den bara vill ha makt? Eller för den gruppen så att ni tillsammans utvecklas och bidrar alla som individer till ett brett resultat som tillför framtiden något?
Känner du av taskiga ledare, så kan det vara så enkelt att en inte tillför sin kompetens till den gruppen. För garanterat så kommer ledaren att ta kredit för det och föra sig själv vidare i maktens korridorer.
Som en klok pirat, eller individ så för du fram dina åsikter t.ex. i blogg, chattar eller på annat sätt. Här är nätet suveränt, som individ kan vi höras och synas, för det vi är.
Det viktigast är dock att du inte börjar ifrågasätta dig själv som individ. För alla har vi enorma styrkor samt oftast lika stora svagheter och brister. Men det är ju det som gör oss till hela individer. Jag beundrar er yngre som kan genom nätet finna varandra i era svaga stunder, få bekräftelse och stöd av varandra.
Nu har härskaren Anne Kekki pratat en stund. Hoppas det hjälpt någon individ som lyssnar.
.................................................................................................................................................
Kuriosa om mig. Jag har arbetat bl.a. på fritidsgården Bygget i Kristinehamn. Arbetsgruppen var den bästa jag haft i mitt liv, vi tog fram styrkor och lät individer jobba med dem. Men när jag skulle t.ex. gå in i ett rum, med ca 50 ungdomar. Då lovar jag att jag använde Härskartekniker för att få alla dessa att lyda mig och sköta sig, det har lett till en yrkesskada, som gör att kliver jag i en grupp, rum. Så brukar jag mycket klart och tydligt visa hela gruppen att nu är jag här. Känns inte kul alla gånger, önskade att jag bara kunde smyga mig in och stilla mig som individ. Jag som Anne är blyg och osäker men ni ska veta att jag döljer det väl.
...

Uppdaterad 9 september 2013
Du ska precis berätta om dina projektplaner – då börjar kollegan kolla i mobilen eller gäspa.
Att använda härskartekniker på jobbet är vanligt, visar en ny undersökning.

... 

tisdag 19 april 2011

Xitamiz Qarma på, Enebys kennel



I går åkte vi och Qarma fick åka vidare till
Lilla Enebys kennel som har 15 års Uppfödning av Rasen Pinscher i Stockholm.
Där väntar en hane Ceriinan Pikachu (Peppe) , som jag skrivit tidigare, så får naturen ha sin gång mellan dessa två individer av rasen pinscher. På bilden solan Qarma tillsammans med Peppe.


annekekki@yahoo.com är mailadressen till mig, för er som är intresserade av denna härlig kombination.
Plats nummer 1 är bokad för val av valp i denna kull.
...

torsdag 14 april 2011

Han bad om hjälp, jag som vuxen missade nästan

Men jag hörde, när jag tänkt efter lite. Killen är 18 år som har mycket besök av kompisar i min grannlägenhet. De var fyra yngre som hade kul under natten och på morgonsidan. Jag kunde ju inte sova, dels var de väldigt högljudda samt att vårt hus är säkert ett av de mest lyhörda som finns. Kände inte honom så väl, men tänkte på morgonen att jag tar och knackar på och säger som det är att Anne Kekki är nästan förbannad nu för att hon inte fått sova. Snacket med de yngre blev juste. De berättade vad som sysselsatt dem och vi pratade fram och tillbaka hur ett hus kunde vara så lyhört. Killen var juste och bad om ursäkt. Jag kände ändå att mitt budskap kanske inte nådde riktigt fram till honom. Hade sådan tur att hans mamma var utanför när jag kom från en skogstur med dogs och kompis. Jag frågade henne om sonen berättat att jag skällt ut honom. I lägenheten fanns nya killar nu, de skulle se på hockey tillsammans. Jag sade att det är ju okej med väsen när det är SM final i Karlstad. Mammans oro var att om han varit otrevlig. Nej han var så juste svarade jag och att han bett om ursäkt. Men jag förstärkte att jag blivit arg. Killen kom hela tiden fram och tillbaka mellan sina kompisar och mig och mamman. Vi pratade om att på dagen får vi ju höras och spela musik, men natten ska vara tyst. Han tittade på mig och sade snällt. Du kan ju komma och knacka på om det blir för högljutt någon kväll, natt. Nej sa jag, inte fan orkar jag dra på mig kläder för att kliva upp och gå och knacka på din dörr. Sedan förstod jag att han bad mig om hjälp, han var inte säker på om han kunde få kompisar att förstå vad som gällde här. Det är ju självklart i ett kompisgäng att en kanske inte har kraft att få de andra att sköta sig gentemot vuxna. Så om jag knackar på och säger ifrån på det justa sätt som snacket blev med de övernattande, får ju han hjälp av mig att berätta för kompisar att regler i vårt hus gäller. Till denna historia hör att efter finalmatchen med ca 10 yngre i lägenheten, så blev det tyst och lugnt. Det känns bra att vi tillsammans löser det jobbiga. .......................................................................................................................................................................... Vad är det hos mig som gör att jag kan skälla ut yngre utan att de blir förbannade och faktiskt tar till sig mitt budskap. Jag har av lång erfarenhet lärt mig läsa gruppers individer. Använder mig av transaktionsanalys per automatik, självklart min tolkning av den. Söker nivån hos var och en där jag möter dem, så samtalet pendlar mellan att jag för fram mitt budskap, håller kvar min nivå som juste vuxen, medans vi pratar lite kort om var de är just i stunden och vad de vill prata om. Jag visar dem respekt för att de är som de är, visar dem förståelse att de är i en ålder när en lever som de gör. Att de är okej som individer, fastän jag är arg.

onsdag 13 april 2011

Xitamiz Qarma på väg mot parning

















Blir klart här under dagarna som kommer vilken hane, som ska hälsa på här hos Xitamiz Qarma. Jag tar en bit i taget, i denna berättelse. För en vet aldrig vad Moder jord anser, viktigt att naturen får ha sin gång i lugn och ro.

Jag tycker det är jättespännande medans Qarma funderar på vad jag yrar omkring för? Hon tar livet med ro.
Meriter har hon min flicka, men den finaste meriten är hon, precis som hon är, en hund som har det bra och njuter av livet


...





måndag 11 april 2011

Ta aldrig någon för givet




Carro brukar hjälpa mig med att vara hundvakt, när jag åker bort. Men i natt så lånade hon Qarma, så jag var ensam hemma. Jag vet att min hund har haft det jättebra med sin kompis katten Pumis. De har sovit tillsammans med Carro och haft en jättetrevlig natt och förmiddag. Men vad hände med mig, jag saknade den lilla Pinscherflickan, för nu var det ju jag som var ensam hemma. Min tanke blir idag att vi inte skall ta någon för givet. Varken människa eller djur i vårt liv. Djuren betyder mer än vi anar, när vi går i gamla vanor och har dem runt fötterna dagligen. Så det är bra att rubba sina vanecirklar vad det än rör sig om. För att påminna sig själv att inte ta någon eller något för givet. Nu sover min hund och är jättetrött efter en mycket stimulerande vistelse hos Pumis med familj. Tack för att ni finns

lördag 9 april 2011

Min älskade dotter Marie Axelsson, Maloki

Den här lappen är du Marie, det är beskedet om att du hade börjat växa i min mage. Det har gått 25 år nu, så tiden har slitit på lappen. Men det är du och du finns, precis som du är och vill vara. På din dag idag vill jag ge dig de ord som jag, älskat och burit med mig genom åren. National teaterns Stranden. ........................................................................................................................................................... Jag såg ett öde fält Jag såg en öde strand Kände i luften lukt av snö Och torr och dammig sand Jag såg en horisont Jag såg klippor av granit En himmel blå och tom En sol så kall och vit Jag visste knappast alls Hur jag kommit dit Det var som alltings början Och ett sjöfågelskrik Jag såg två änglar, i slagsmål I en lerig grop Blod på deras vingar Lera och sot Jag såg två människor i en grotta Stirra mot det blå Tryckta until varandra Darrande och små Insvepta mot kylan I en röd och solkig filt Jag såg en skugga sänka sig Mot klippan strax inuntil Jag såg en eld på stranden Jag kände vedens doft Jag såg hur träet lyftes Och förvandlades until stoft Vid elden satt en gammal man Han satt och stekte fisk Jag gick och gick så nära Det kändes ingen risk Han lyfte på hatten Hans hår var grått och vitt Vid hans fötter låg tre barn och sov Så tryggt på en filt Han bjöd mig plats vid elden Utan några ord Barnen sov och snusade I bädden på vår jord Han la ett träd på elden Och flammor steg mot skyn Och lågornas dans Blev en egendomlig syn Dom susade och viskade Och fick ett eget liv Det var som alltings början Och ett sjöfågelskrik Jag såg ett blommigt fält Med människor i dans Jag såg ett stormigt hav Och en riddare med lans Jag såg lekande barn Trygga på en äng Jag såg vajande sädesfält I hällande regn Och gubben skrev i sanden Med en pinne bränd av sot Och en fågel i flykten Kan nog tyda hans ord ................................................................................... [spoken] Där det finns jord ska vi plöja den untilsammans Där det finns bröd ska vi äta det untilsammans Där det finns kläder ska vi dela dom med varann Där det finns pengar ska de vara allas egendom Där skall jämlikhet råda Där fryser ingen, och ingen hungrar ...

Piratpartiets ledare Anna Troberg fyller år idag


Jag vill bara förmedla en tanke, att eftersom hon här som hon är, tänker och ser brett på vad som sägs och görs inom Piratvärlden. Så tror jag att per automatik så kommer Piratpartiets politik att breddas, eftersom vi lever genom att påverka varandra. Rick Falkvinge stod för en grundstruktur som många höll fast vid. Kanske den var bra som start och fram till nuet. Nya individer i nyckelposter påverkar genom tankar, skrift, handling och bara genom att finnas.


Grattis Anna Troberg och hoppas du får en ledig dag i dag från all politik. Vara Anna som du är en dag privat och ej pirat.


...

torsdag 7 april 2011

Hej Piratpartiet, jag tar en paus nu

Hade tänkt mig att delta i vårmötet men jag klarar inte av det. Det finns nomineringar till kommande styrelse, som ger mig panikångest samt ont i magen. Tom nu när jag skriver om detta. För att skydda mig själv som Anne Kekki så kommer jag att lägga ner mitt engagemang ett tag. Jag får fundera och se hur jag gör sedan, troligen utifrån hur kommande styrelse blir sammansatt. Det är viktigt att ta hand om sig själv. Göra det som jag mår bra av, inte försöka pressa mig till engagemang som utlöser mycket kraftiga panikångest attacker. Samtidigt så inser jag att jag är bara en medlem och det jag gör eller inte gör påverkar ej så mycket. Jag taggar denna post med piratpartiet, så gör ni som ni vill om ni tar med den på livesidan. ..-

tisdag 5 april 2011

Glädje kan ta fram sorgen i oss



Själv har jag känt en enorm glädje över att min hund Xitamiz Qarma ska få bli mamma. Hanen är utländsk och är en Qarma i utseendet. Så valpar efter dem kommer att bli helt underbara. Av denna glädjekänsla så väcktes min sorg efter de hundar som jag fått ta bort. Sorgen efter dem och saknaden blev stor. Att handskas med dessa dubbla känslor är ej lätt, hur ska en människa kunna vara Stormande glad och samtidigt vara så ledsen. Det blir ju en konflikt inom mig som blir jobbig att handskas med, jag rusar mellan känslorna glädje och sorg. ................................................................................................ Oftast paketerar vi in och sorterar upp vårt känsloliv, när sedan händelser i livet spräcker de noga inslagna och kanske gömda glömda tankarna, så blir det svårt att hantera. Även för mig som är 53 år erfaren av livet är detta jättejobbigt, mina tankar går nu till er yngre. Hur blir det för er när allt spricker och stark sorg, ångest kanske rädslor som ni bär kommer fram? Framförallt om dessa känslor väcks av stark glädje. ............................................................................................................................................................... Vad känns viktigt att säga nu: Du är inte ensam i jobbiga, knäppa känslorus. Men eftersom vi försöker sortera och paketera dem för att faktiskt överleva, så märker du ej på andra individer att de har samma upplevelser i sitt liv. Här kan jag finna en glädje i att ni yngre vågar prata på nätet. Ni har en helt annan styrka i varandra när ni delar och #prataromdet tillsammans. Tyvärr tillhör jag de som stänger mig inne, jobbar mig igen detta själv. Baksidan är att jag får lägga enormt med energi jämfört med att faktiskt ta hjälp av vänner med svåra och jobbiga känslor. ............................................................................................................................................................ Bli inte rädd om du blir trött, sov om du behöver. Sömnen bearbetar och läker dig. Jag själv kan bli rädd när jag behöver sova mycket, samtidigt som jag vet att det läker mitt psyke och mina fysiska smärtor i kroppen. Här ser ni en konflikt till i mitt känsloliv. Jag blir rädd när jag är trött och behöver sömnen som läkemedel. Jag postar denna bloggpost nu, kanske fyller jag på med mer, eller skriver en ny bloggpost. Har lite mer inom mig, men finner ej orden just nu. ....

lördag 2 april 2011

Vårmöte Årsmöte Piratpartiet

TuttLinda: Tänka sig har varit medlem i #piratpartiet sedan 2006 och aldrig besökt deras forum. Vet inte ens hur man gör. #komiskt. Vad viktigt det känns att andra pirater för TuttLindas talan i forum. Jag själv tillhör dem som svävar in lite försiktigt i forum, för att lära mig och vara med att påverka, framför allt när val närmar sig och vi skall bestämma gemensamt vilka som vi vill ska föra vår talan och piratpartiet framåt. Jag har känt mig lite vilse, kom sedan på vad som fattades mig inför vårmötet. Valberedning, var det ju. Det är en viktig grupp inför val till styrelsen, de brukar gå igenom och sätta ihop ett bra förslag utifrån individernas kompetens till ett viktigt styrelsearbete. Nu ska jag klara mig utan en sådan grupp, så för att förbereda mig inför styrelseval, så har jag dels kollat att individer är nominerade som jag vill se, samt att jag kompletterade nomineringen. Som vanligt när jag börjar oroa mig för mötet, att jag själv ska tappa bort mig och inte veta varken ut eller in i forum. Så kommer det tankar, formulerade av partikamrater. Ett förslag att kika på och fundera ut vad jag själv tycker. Jag kommer att sväva och se vad som föreslås i form av motioner. Sedan bestämmer jag om jag skall, rösta som de eller annat förslag eller faktiskt avstå. ....................................................................................................................................................................... Det jag även har med mig är att Tuttlinda samt många andra, ej är med inne i forum. Så faktiskt när vi går till beslut och val så representerar vi många pirater som finns runt forum. Det jag vänta på nu är förslag på en hel sammansatt styrelse för Piratpartiet. Har jag tur kommer det i någons blogg. ...