fredag 22 oktober 2010

Mammor och Pappor, era ungdomar och nätetI mitt arbete inom piratpartiet att stötta den kommande generationen, så passar jag ofta på att samtala med de yngre om datorns betydelse för dem. Vad är skillnad på nätet och umgänge i verkliga livet, skillnaden är enormt stor. Jag har förstått att nätet ger de yngre en trygghet och en möjlighet som vi vuxna har misslyckat i. För vi vågar inte prata med våra tonårsbarn om livet.
På nätet har barnen möjlighet att söka kontakt med varandra, prata om ämnen som är svåra, samtal om mobbning, kränkningar, sex och sina innersta känslor som oro rädslor. De har möjlighet att söka kontakt med likasinnade och ej behöva känna att det är fel på dem. Utan att få bekräftelse av andra att de är okej och kan utifrån det handskas med sitt liv. Kanske den viktigaste betydelsen är att bryta isolering och att kunna söka tröst i svåra stunder.
Jag börjar som vuxen att förstå lite av framtiden som är här, att vi lever stor del av vårt liv på nätet. Det gäller att vi tar in det i verklighetens Sverige. Att vi bejakar det positiva som nätet kan ge. Att vi som vuxna vågar erkänna att nätet är en del av verklighetens Sverige. Hur många av er vuxna är mer ute och svävar på internet än ni erkänner för varandra och era barn?

...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar