fredag 15 oktober 2010

Våga lyssna, det är då vi växer

Att våga lyssna är bland det svåraste som finns. Under alla mina år, som jag arbetat med ungdomar samt yngre vuxna. Så den viktigaste insikten är att lyssna. Inom piratpartiet så behöver vi ledare som är kloka nog för att kunna lyssna på den grupp som de ansvarar för. Det enkla i denna tanke är att gruppen känner sig trygg och individer känner sig bekräftade som de är. Ja men jag är bra på att lyssna säger många av er, men skit på er. För hur ofta står du och tänker på annat och formulera motdrag istället för att stilla dig och faktiskt höra. Faran är stor eftersom vi är ett politiskt parti. Mycket av tankebanor blir debatt, agitation eftersom vi har till uppgift att driva sakpolitik.
Men en får inte blanda ihop detta med att vara en bra ledare. Ledare har till uppgift att skapa en stämning i grupp, samt gentemot individer, där alla får utrymme att uttrycka sig på sitt eget sätt och bli bekräftade i det. Om en klarar av att lyssna, hjälpa individer att växa, från där de är. Så kommer piratgrupper att utvecklas, tankar som ger oss nya insikter och nya sätt att angripa sakfrågor bla.

Ärligt så blir det allt tjatigt med exakt samma tankebanor ibland, för någon tar och dominerar med aggression, nonchalans och olika maktspråk. Tom i våra chattar så märks detta enormt tydligt, individer tystnar, försvinner byter chatt. Fast just den som drog iväg, kanske hade kunnat vinkla in något nytt i diskussionen. Kvar sitter en individ och ser kanske sig själv som vinnare i debatten, diskussionen, men piratpartiet förlorade i nya kreativa idéer och tankar, samt utveckling av oss som parti och individer.
anne kekki
...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar