onsdag 22 september 2010

Valtankar, hur går vi framåt?Rick Falkvinge nämnde under valvakan att vi är ett aktivistparti. Min tanke blir, vad menas med det?

Vad är aktivism inom piratpartiet och hur stärker vi den på nätet och ute i samhället? Hur jobbar en aktivist på nätet? Vad kan vi göra för att stärka aktivisternas känsla för Piratpartiet ute i verklighetens Sverige?

Det jag tror grunden för oss aktivister är att vi ses som en lika viktig del i partiet som politiker. Att vi inser att rangordning efter titlar ej gynnar bredden och känslan för partiet Titlar och roller, är en sammanhangsmarkering av vad du gör för piratpartiet. Inte att du är förmer än någon annan inom vår organisation. Våra olika roller i organisation är enbart till för att i våra möten med varandra, så blir det en tydlighet vad du ansvarar för och vad jag ansvarar för.


Ledarskapsutbildning pratade Rick även om. Jag skulle önska att jag kan få vara med i den biten och utbilda framför allt ungpirater. Att i sampelens tecken ta fram positiva egenskaper hos individer i grupp, låta individer växa i sin egen självkänsla för att de skall våga bidra med sina kunskaper och kompetenser är en svår konst.
Här kan jag se en stor skillnad som bör behandlas. Ledarskap på nätet, hur gör en då? Ledarskap i möten och event, hur gör en då?
Det finns intressanta frågeställningar,visioner som gör att vi tänker till och växer lite. De som kan kännas viktigast är att faktiskt stilla sig själv. Var är jag i Piratpartiet? Var vill jag vara?
Har jag uppfattat något som jag tycker är bra för utvecklingen av vår politik?
I nyhetsbrevet på valdagen (som lätt sorterades bort för att man hade så mycket annat att tänka på just då) uppmanade Rick till utvärdering. Klicka och var med i att tycka till!
...

7 kommentarer:

 1. Jag vill hoppas och tro att aktivisterna ses som mycket viktigare än politiker. Vi är alla aktivister i nån mening, men rätt få av oss är, eller ens vill bli, politiker.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja påstå, i alla fall enligt eget tycke, att alla som aktivt arbetar med att föra fram Piratpartiet är aktivister.

  Om jag inte hade haft det stöd jag fått från er alla inom PP i diverse sammanhang, från hjälp med att dela ut valsedlar till politisk sakkunnighet på forum och i chatt- kanaler när jag skall argumentera för någonting, så hade jag aldrig kunnat leverera.

  Alla som talar med sina vänner och bekanta om vår politik, är aktivister. Alla som sitter och analyserar valresultatet, sammanställer nya tankar och förslag, bloggar, ordnar evenemang och de som hjälper oss ekonomiskt, är aktivister. De som ger oss sakligt och moraliskt stöd, bidrar med kunskap och underlag, ledarskap och inspiration är alla aktivister.

  Med andra ord vill jag slå i sak, att alla är vi aktivister i någon form!

  Frågan är väl vilken typ av aktivist man är.

  SvaraRadera
 3. So say we all!

  Mycket bra skrivet Peter.

  SvaraRadera
 4. Men det intressanta för mig är att jag reagerade när Rick sade att vi var aktivister, jag trodde vi är ett politiskt parti och att aktivisterna har en egen ställning. Vad är vad? Vad är aktivism och vad är Politiskt arbete?

  SvaraRadera
 5. Allt hänger samman. Aktivismen är vad som för fram vår politik utåt, dvs av oss alla.

  SvaraRadera
 6. Initialt tänkte nog jag, som många andra, att de som skulle göra ”fotarbetet” var aktivister. De som kunde tänka sig att ställa upp med att dela ut flygblad, sätta upp posters och liknande aktiviteter, för att på så vis frigöra tid för oss som skötte den mer administrativa delen av arbetet.

  Detta var kanske även grundtanken med att ha aktivister, men som allt här i världen så utvecklas saker och ting med tiden.

  Jag har, som syns i min kommentar ovan, reviderat min åsikt en aning. Jag tycker inte att det finns en starkt definierad gräns av vad en aktivist är, och inte är.

  Skall man däremot se till det konkreta, så skulle ”fotarbetarna” vara aktivister, och alla övriga aktiva medlemmar skulle vara politiker. Hur det än förhåller sig, så är vi alla i vilket fall som helst Piratpartiester.

  Jag vet inte om detta gjorde definitionen av vad en aktivist må vara mycket klarare i sig, men jag hoppas i alla fall att min syn på saken är lite lättare att förstå.

  SvaraRadera
 7. Isaksson din kommentar fastnade i filter, men jag hittade den nu. Det du beskriver är nog precis det jag känner. Att aktivisten är *springflicka,pojke*
  viktigt är nog att som du skriver att låta förändringens vind blåsa och att piratpartiet blir antingen en klar politiskt organisation eller en öppen aktivistorganisation med grupper som samlas kring sina intressen. Samt att de värderas lika i Rangordning.
  Jag ser även en stor skillnad i vad vi säger. Sedan vad vi gör praktiskt inom partiet. Det är en klassisk konflikt. För är vi en aktivistorganisation, så går det ej med en stark toppstyrd organisation. För en fri varelse går ej att styra, den drar iväg och söker sin frihet.

  SvaraRadera