onsdag 7 november 2012

Har jag råkat ut för våld i relation?


När jag avslutade min första relation så gick den mannen över styr, vilket jag inte gjorde anmälan på eller ens anade att jag kunde anmäla.
Våld i relation är det vanligaste brott som kvinnor råkar ut för. Minnen har kommit till liv när jag lyssnat på Leif GW Persson om Våld och mord i relation i svt:s Veckans brott . Samt att jag precis nu sitter och tittar på Stalkers som visas på tv 3 med Hasso Aro

Eftersom jag själv var uppvuxen med uppfostransmetoder som innebar våld mot mig, så blir det ett normaltillstånd. En känner rädslan men i mitt inre så förstod jag ej att jag blev behandlad på fel sätt, att jag faktiskt kunde polisanmälan och att det är olagligt våld mot mig som kvinna.

Jag fick besök av mannen efter separationen när han var något berusad och den första händelsen med honom utspelade sig i mitt kök. Han tog en förskärare, jag kommer fortfarande ihåg att det var den största av de knivar som fanns där. Han stod där och höll denna kniv mot mig, jag stelnade till av rädsla och förstod att jag måste ta mig därifrån. Enda minnet av *samtalet*  är min fråga, kommer du att skada katterna? Han svarade nej på det. Rädslokänslorna som fanns, gör att jag ej minns hur jag tog mig ut, vet bara att jag ringde ej polis men en närstående i mitt nätvärk. Han kom omgående och hämtade mig, jag bröt ihop bara jag var i trygghet. Jag grät ur mig rädslan.

Jag återvände till mitt hem och samtal i fyllan fortsatte över telefon, min väninna trädde in och pratade med honom, eftersom hon ringdes upp efter att jag lagt på. Att svara finns ingen logisk förklaring på mer än att jag kanske fick en form av kontroll över situationen han var i och om jag var i fara.

Det lugnade sig och jag fortsatte mitt liv och studierna på skolan, tills....................
Jag en morgon gick ut i mitt garage, där på väggen hade en  av mina sprayfärger använts. Ett stort hjärta på väggen med ett kors i. Jag svarade på denna handling med rädsla och fick igen stöd av min väninna. Sedan som avslutning kan jag berätta när jag åkte buss, så fanns samma symbol målad mitt i vägen halvägs in till centrum av staden, sedan under ett fönster på en lägenhet där vi började vårt samboliv. Kanske på fler platser, som jag ej såg.

Jag har frågor till Sverige
Hur ser situationen ut för kvinnor oavsett nationalitet, när de utsätts för våld i hemmet? Har vi kvinnojourer kvar? Har socialtjänsten personal som törs göra något, när en kvinna utsätts för brott? Får männen besöksförbud och finns resurser hos polisen att verkställa detta och skydda kvinnorna? Vilket parti tar tag i frågan för att skydda kvinnor och barn?

4 kommentarer:

 1. Anonym kommentar:Vis av personlig erfarenhet är svaret från kvinnojourer ofta " ring en vän,åk därifrån".för man har såå många vänner kvar i ett sånt förhållande. Kram!

  SvaraRadera
 2. Anonym kommentar:
  Försökte svara på din blogg men den tyckte jag stavade fel :-(

  Som vanligt är ju Vänstern ett säkert kort eller FI, har inte läst in mig på PP än. Kvinnojouren är ju inget kommunalt och har inte hur mycket pengar somhelst. Däremot känner jag till ett par ggr de hjälpt. Starka kvinnor som jobbar där.Socialtjänsten är inget säkert kort, men de gör vad de kan. Polisen är lite bakbundna av lagar efter vad jag förstått.

  SvaraRadera
 3. Inte läst in dig på PP? Haha... är inte du med där?
  Kvinnojourer finns, socialtjänst, polis för de som verkligen råkar ut för liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonomym Jag hade lyft in kommentarer från en annnan site, den var från en man som ej läst in sig på pp. Kvinnor som råkar ut för våld även idag kan ha svårt att få hjälp. Något du kanske kan driva inom pp att våldsoffer oavsett form av våld ska få mer hjälp samt att straffsatsen för våld mot individer kanske bör ökas. Jag är ej medlem i Piratpartiet längre.

   Radera