fredag 18 februari 2011

Ung Pirats förbundskongress, skapa lust till politik?

Att träffas på en förbundskongress, är för många av er i år kanske första gången, om ni ej är veteraner som varit med i många år. Sakpolitiska frågor och stadgar är sådant som tillhör ordning, val av ny styrelse mm.
Vad skapar lusten till att kämpa för Ung pirat på hemmaplan. Det måste jag hävda är en känsla av gemenskap, att bli sedd som individ och att det är roligt med ung pirat. Dessa ord är riktade till arrangörerna för dessa dagar, nuvarande styrelse samt kommande styrelse. Ni Individer och grupper som nu är i startgroparna för att planera kongressen. Denna text passar även för er som planerar andra event, möten framöver.

För er finns två val att göra: Antingen skrämmer ni skiten ur någon blyg ung pirat som tar ett stort kliv och åker iväg för att träffa er.

Eller så skapar ni det första mötet mellan er inbjudande och trevligt. Som gör att de törs komma på kongresser, event, piratfika, föreläsning mm igen.

Inom er planeringsgrupp så finns det individer som är bra på att *mingla* byta något ord. Det finns individer som är bra på att ta emot folk och få dem att känna sig välkomna. Utgå aldrig från att Pirater vet vem ni är, ofta är vi välkända i någon grupp inom Ung Pirat eller Piratpartiet. Visa tydligt med speciellt typ funktionärsmärke, att det går att fråga dig frågor. Kan du inte svara så ta med individen till den som kan svara, känns omsorgfullt då.

Som ansvarig för event, så får en tänka lite mer på besökarna än sina egna behov av att prata med dem som du vill umgås med. Självklart är det ju en balansfråga.

En övning som ni som ansvarsgrupp för event kan prova.
Ställ er tillsammans i en grupp och prata.
En av er får komma in i rummet. Test ett: Ni andra fortsätter att prata och visar med ert kroppsspråk att personen som kommer stör. Test två: När personen kommer in, bryter sig någon ur gruppen, visar att den som kommer är välkommen.
Utvärdera denna övning med att prata om hur det känns. Det är ganske skönt för gruppen att sluta sig och känna den tryggheten. Men vad kände individen som kom in i rummet.?

Jag stannar här. Hoppas min andemening når fram, fyll gärna på med förslag i kommentarfältet.

...

5 kommentarer:

 1. Känner inte igen mig i att Ung Pirat "skrämmer skiten ur nykomlingar...".
  Tvärtemot, UP kongressen är väldigt väl planerad och tar emot alla på lika villkor.
  Både UP och PP behöver dessutom både den "yngre" generationen och den äldre... något du gärna skanderar om och om igen.
  Skulle va kul att veta vilka åldrar du anser som ung kontra gammal?

  SvaraRadera
 2. Svarar ej på anonyma kommentarer. Säger det eftersom det ställs frågor anonymt. Kul att du läser mig i alla fall. Bloggar ska väcka tankar och åsikter.

  SvaraRadera
 3. Tack Anne!

  Jag skickar en länk till detta blogginlägg till den som är kongressansvarig samt till förbundsstyrelsen. :)

  //Stefan Flod

  SvaraRadera
 4. Frågan var generellt ställd oavsett om det är anonymt eller inte.
  Får ta det som att du inte vill svara på frågaan helt enkelt. Tack för det.

  SvaraRadera
 5. @anonym jag har öppnat en forumtråd i ungpirat, där du kan fråga mig frågor angående min syn på Ung pirat. Så att det blir strukturerat eftersom det rör annat än min bloggpost

  SvaraRadera