torsdag 25 april 2013

Vad kan en svepande hand betyda på workshop?

Bild har inget med text att göra. Fotograf  okänd


Att jobba i formen workshop där en samlas, tillfälligt för att antingen diskutera eller göra något praktiskt tillsammans, är en enormt positiv arbetsform. En grupps olika kompetens och infallsvinklar på samma fråga är ett härligt smörgåsbord att plocka guldkorn ur.
 Min utgångspunkt för denna text är att alla individer skall kunna delta i ett sådant forum även om det finns hinder i själen att våga göra vissa saker.
Denna text vänder sig till er som håller i någon form av workshop som ledare och att ni kan visa en öppenhet för alla som vill delta även om de har vissa hinder, som  blygsel inför att tex presentera sig själv, eller att aktivt arbeta med något tillsammans med andra. Har ej någon grundad statistik att hänvisa till men min egen uppskattning är att i en grupp av ca 12 så är 1,5 (grundad på upplevda situationer, över en tid av 6 månader) enormt olustiga inför att prata. Då är ju ej de medräknade som kanske inte gick på dessa event pga risken att de skulle hamna i en situation som presentation av sig själv.

Om en som ledare eller moderator säger inledningsvis att de som vill kan presentera sig, då går det att delta och med sin egen hand göra en svepande rörelse till nästa person och slippa utsätta sig själv för en kanske just då oändligt jobbig situation, att prata i grupp.
Kan även vara bra att i eventinbjudan skriva något om detta att de som vill deltar i det praktiska arbetet men det går även att vara med och lyssna.

Vi är olika som individer och själv har jag haft en sådan period tidigare i mitt liv, när jag levde med panikångest. En sådan *enkel* situation som att prata i grupp var helt omöjligt, under väntan på min tur, så åkte ångesten upp i raketfart och jag lämnade ofta rum och grupp pga detta. Tänker att många kanske avstår event, en för dem annars intressant upplevelse pga hinder som blygsel och ångest mm. Valet blir ju då att en helt enkelt stannar hemma. Deras guldkorn till ämnet faller bort då eftersom de kanske hade delat någon tanke runt ämnet i samtal på eventet eller på nätet som är en stark positiv kraft för blyga individer.
Uppdatering 19,00 25 april

En god vän Daniel Karlsson startade ett samtal på G+ utifrån denna bloggpost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar