lördag 1 december 2012

Global Day of Action i Göteborg, vad hände?Affisch inför detta event, där arrangörer finns med i hörnet

foto: Anne Kekki. Kuriosa, fick redigera bort penis på statyn.
Foto Nicolas Sahlqvist
Här upprättas Skypekontakt med Ungdomsobservatörerna på plats COP18 i Doha De senaste klimattoppmötena har präglats av diskussioner på sandlådenivå. Ingen vill ta första steget om inte någon annan gör det först, vilket leder till dödläge för förhandlingarna. Det är dags för våra politiska representanter att resa sig upp, borsta sanden från byxbenen och öppna ögonen för allvaret i situationen!
Att viktiga saker nedprioriteras pga kortsiktiga ekonomiska intressen är långt ifrån unikt för klimatfrågan. Detta är en aktion för alla oss som tycker att andra värden bör prioriteras över ekonomiska, och långsiktighet över kortsiktighet!
AKTIONEN
Den 1:a december 2012 är Global Day of Action, och då vill vi tillsammans illustrera "business as usual" och hur klimatförhandlingarna INTE FÅR FORTGÅ. Detta gör vi iförda kostymer och "penga-glasögon" eller en ögonbindel av pengar, för att visa hur förblindade många av klimatförhandlarna är av kortsiktiga ekonomiska intressen.
Om vi inte visar vad vi tycker, hur ska politikerna då få reda på det? Det enda som behövs är mörka kläder och ett par (sol)glasögon dekorerade med pengar eller en ögonbindel av sedlar.
 Varma hälsningar från arrangörer och medhjälpare i både  Gbg, Lund och Visby Bakom kampanjen stod Fältbiologerna, Jordens vänner, Power shift Sverige, Klimataktion och JAK Göteborg.Det såg ut som en lek men var på hårdaste allvar när ett 40-tal miljöengagerade på lördagen i Göteborg genomförde en aktion för att uppmärksamma klimathotet och det pågående toppmötet i Qatar. (skriver GP) 
Nicolas Sahlqvist har bilder under denna länk från dagens event  Ungdomsobservatörer på plats på COP18 i Doha  Qatar deltog i vårt event via Skype.  Jag komplettera med ett filmklipp från Götaplatsen. Där de rapporterar direkt från Doha till Gbg eventet,  om vad som händer och vad som sagts och hur det ändrades. En eloge till eventansvariga som använde dagen teknik till att detta event blev en världshändelse. Ett mycket bra exempel på hur aktivister kan peppa varandra oavsett var de befinner sig på vår jord.


 

Avslutningscermonin av Pengablind demonstrationen mot hur klimatkonferensen hanteras i Doha med Skype länk mot aktivister på plats, smart sätt att peppa varandra och hålla sig up2date, skriver Nicolas Sahlqvist. 

Klimatrörelsen har skrivit historia i Qatar, i klippet kommer en direktrapport från Qatar, klart värt att lyssna på.
Det är inte inifrån förhandlingsalarna som förändring kommer utan först när vi individer tillsammans säger ifrån.
Lund 
I Sydsvenskan idag:
Hedda Enocsson och ett tjugotal andra demonstranter väckte igår uppmärksamhet i julhandeln i Lund med slagord som "Oh, it's hot i here - there's too much carbon in the atmosphere" och ögonbindlar gjorda av pengar. 
"Vi gör det för att uppmärksamma klimatmötet i Quatar. Samtidigt genomförs likadana demonstrationer i Göreborg och Visby", säger Louise Lennartsson. 
"Politikerna är förblindade av pengar. Man måste se andra värden än de kortsiktigt ekonomiska", säger Julia Wahlgren. 

 Det blev en dramatisk upplösning i Doha när de 195 nationernas representanter efter tolv dagars förhandlingar skulle ta beslutet om en förlängning av Kyotoavtalet med åtta år. Skriver DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar