fredag 20 maj 2011

Tyska polisen beslagtar Piratpartiets servrar – två dagar före valdagen, varför?

Tyska polisen beslagtar Piratpartiets servrar – två dagar före valdagen

Den tyska polisen beslagtog idag tyska Piratpartiets servrar på begäran av fransk polis. Tyska Piratpartiet hade varit mycket samarbetsvilligt med att hjälpa polisen få ut informationen, som låg på en av deras servrar, men polisen beslagtog istället hela serverparken. Tyskland har val på söndag i delstaten Bremen.
– Så här får det inte gå till, säger Anna Troberg, svenska Piratpartiets partiledare. Det här visar att hela Europa måste få en bättre förståelse för att man inte kan beslagta datorer som vilka saker som helst. I det här fallet blir beslaget ett direkt demokratiskt sabotage mot Tysklands sjätte största parti.
Det var vid lunch idag som det tyska Piratenpartei sände ut ett meddelande på Twitter; ”Våra servrar är offline på grund av polisingripande. Ingen panik, det var vår tur. Mer information följer.” Nyheten spreds som en löpeld över Twitter.
Informationen som polisen ville åt rörde inte heller Piratenpartei som sådant, utan brottsutredning om en tredje part.
– Det blir väldigt märkligt när Frankrike, vars regering har ett direkt intresse i att tyska Piratenpartei inte lyckas, kan använda europeiskt polissamarbete för att stänga ner Piratenpartei två dagar före det tyska valet, avslutar Troberg.

Länkar och referenser (på tyska):

Tyska Piratpartiets uttalande, här
Artikel på Netzpolitik, här
Artikel på Heise precis nu, här

För mer information:

Anna Troberg, partiledare för (svenska) Piratpartiet, 010-3333401

Rick falkvinge bloggar German Pirate Party’s Servers Confiscated In Police Raid
Ung pirat reagerar genom förbundordförande Gustav Nipe

Piratenpartei Deutschland

1 kommentar:

  1. Det är en fullskalig skandal att två dagar innan ett val ta ett politiskt partis servrar i beslag. Det är också oerhört oroväckande att man nu har beslagtagit stora mängder information (genom beslaget) om människorättsaktivister och andra aktivister som protesterat i Spanien.

    Det här börjar allt mer likna en polisstat eller mer konkret DDR 2.0. För det är så här man agerar i diktaturer. Frekar06

    SvaraRadera