onsdag 18 april 2012

Skrämmer Sverige mig?


Teliasonera, vars största aktieägare är svenska staten, har genom dotterbolag hjälpt diktaturerna Azerbadzjan, Vitryssland och Uzbekistan att spåra och gripa demokratiaktivister.
– Det är upprörande att svenska intressen hjälper diktaturer att bryta mot de mänskliga rättigheterna, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Sverige måste ta ett betydligt mycket större ansvar för hur vårt agerande i omvärlden påverkar människors levnadsvillkor.
Jag har ikväll sett Uppdrag granskning  , vilket både skrämde och gjorde mig ledsen. Ledsen över att ekonomiska intressen Teiliasonera, till stor del ägd av Sverige låter diktaturer mm övervaka befolkning, samt att de tom tillhandahåller lokaler för detta ändamål. Att försvara sig med ord som att olika länder bevakar Brott med sina egna lagar, Brott är det yttrandefrihet och demokrati aktivism?


”Svensk nätretorik klingar ihåligt”


svt
Dn
Aftonbladet
Svd
GP
Stefan Falkenlid
Lars-Eicks blogg

23 april kompleterande uppgifter från DN angånede Ericssons teknik i Vitryssland

25 april DN.se: Om du hade Teliasoneras vd Lars Nyberg och Ericssons vd Hans Vestberg framför dig, vad skulle du då säga till dem?
– Jag skulle säga till dem att pengarna stinker. Man får inte tjäna pengar på vitryssarnas blod. Så länge det råder diktatur i landet är affärerna omoraliska, säger Natalja Radzina.


Uppdaterad 21 augisti 2013
 Vem bär ansvaret för att Telia hjälper Uzbekistan övervaka regimkritiker?
Funderar Amelia Andersdotter över, Jag väljer att enbart länka inte hennes bloggpost, utan att själv kommentera den.

8 kommentarer:

 1. Fruktansvärt illa men inte förvånande med fratanisering med diktaturer. I Sverige är vi ju för fullt på med att implementera övervakningstekniken på ''laglig väg''. Snart därefter kommer ändamålsglidningen.....
  Frataniseringen med diktaturen i Belarus pågår även inom idrotten.
  2014 Ice Hockey World Championship skall enligt plan spelas i Belarus. Det pågår dock en kampanj för att stoppa/flytta evenemanget.
  Här är kampanjlänken

  http://www.change.org/petitions/remove-the-2014-ice-hockey-world-championship-from-belarus#

  Kenneth Långström

  SvaraRadera
 2. Underbart bra skrivet. Hoppas att politikerna sätter press på TeliaSonera nu så att de agerar. Så här kan de inte göra. Har skrivit om detta
  http://stefanfalkelind.com/2012/04/dax-att-agera-teliasonera.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lönar sig inte att lita på att politiker ska göra något.
   Det är dags för Telias kunder att utöva sin konsumentmakt och byta operatör, det behövs inte att särskilt många byter för att det ska kännas i Telias plånbok.

   Radera
 3. Tack för era kommentarer. Själv har jag ju låst mig med Telia, får se över och välja annan operatör vid tillfälle.
  Vårt eget land är inte vackrare när det gäller övervakning av medborgare FRA samt Dld, innbebär ju som ni skriver att sedan kommer ändamålsglidningen.

  SvaraRadera
 4. Jag skrivet om detta på min blogg idag. http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2012/04/ska-staten-hjalpa-diktaturer-att.html

  Det måste finnas moral även i affärer. Och Sverige ska inte stöja diktatur o förtryck. Vare sig i Vitryssland, Saudiarabien el andra håll.

  SvaraRadera
 5. Det finns en sida till att beakta vad gäller TeliaSonera och avlyssningen i östra Europa. TS ser till att det fungerar, men vem har levererat hårdvaran, Ericsson, eller någon annan leverantör. Vem kan gräva i det?
  Kenneth Långström

  SvaraRadera
 6. @Kenneth Långström Det var en mycket bra fråga. Jag ska se om jag kan skicka den frågan vidare
  @Lars- Erick Forsgren Jag länkade in din blogg i min.

  SvaraRadera
 7. http://www.dn.se/ekonomi/kgb-anvander-ericssons-teknik DN skrev om Ericssons teknik idag. Länkade även in den i bloggposten.
  Kenneth Långström, jag såg den för att du frågat. *ler gott*

  SvaraRadera