torsdag 19 december 2013

Deltog jag opolitiskt i manifestation?

Lägg till bildtext
Lägg till bildtext
foto: Magnus Rönnkvist 
foto: Masoud Vatankhah
foto: Masoud Vatankhah
Fotograf: Magnus Rönnkvist


Sitter och halvdygnar efter att varit med på en manifestation mot ‪#‎rasism‬ i ‪#‎gbg‬, vi var några tusen, jag var demofunktionär och det känns bra. Känner samtidigt att jag är lite knepig, har inga problem att prata inför några tusen utan mikrofon. Men känner att jag blir blygare i personliga möten med individer. Känns bra att ha hjälpt till ikväll, men nu får yngre krafter ta dessa uppdrag. Så jag kommer att delta som deltagare nästa manifestation eller demonstration. Eftersom jag tycker om de politiska samtalen som blir, helst när vi träffas över partigränser och unga vuxna blandat med äldre. Samt att jag behöver prata med individer för att förstå verkligheten som vi lever i. Det gör att när jag verkar som nätaktivist, så har jag fötterna nere i verkligheten. foto: Masoud VatankhahJag deltog ikväll för att bejaka rätten till yttrandefrihet och demonstrationsrätt oavsett parti, men mot våld i vårt land och våld inom politik.

Så utifrån mitt tankesätt, så hade vi många olika politiska anledningar att träffas ikväll. Jag blev faktiskt stum när en förbipasserande frågad mig vad vi demonstrerade emot. Som tur var fick jag hjälp av en funktionär att säga eventets syfte, vilket var Fackeltåg mot rasism för medmänsklighet, vilket jag ej har något emot även om mitt syfte var lite annorlunda.

Med denna bloggpost stiger jag av rollen som demonstrations funktionär, har vid ett flertal olika demonstrationer och manifestationer dragit på mig den gula västen och jobbat. Det är en svår uppgift, att skydda individer mot trafiken och styra och ställa med folk. När det är några tusen på Götaplatsen, så går jag per automatik in i en som jag kallar sakligt auktoritär roll, som ej är så trevlig att vara i. Jag har ett uppdrag att sköta och jag gör det, *ler gott* .  Känner nu att jag är färdig med den rollen och behöver få delta och samtala runt politiska frågor istället. 

Christian Aliaga har jobbat hårt med att samla länkar gällande ‪#‎gbgmotrasism‬!
/// UPPDATERAD MED NYA LÄNKAR! ///
GBG-fackeltåget i de svenska medier! 
Tipsa gärna fler länkar/video/bilder i kommentarerna.
Den inofficiella hashtaggen på Twitter är ‪#‎gbgmotrasism‬!
Expressen - "Jag ser och hör rasism varje dag"
http://www.expressen.se/gt/jag-ser-och-hor-rasism-varje-dag/
Expressen - Göteborgare samlas i protest mot rasismen
http://www.expressen.se/gt/goteborgare-samlas-i-protest-mot-rasismen/
Aftonbladet - Manifestationen i Kärrtorp flyttas
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18056991.ab
Dagens Nyheter - ”Rasismen har klätt sig i kostym”
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rasismen-har-klatt-sig-i-kostym/
Göteborgs Fria Tidning - Över 3 000 demonstrerade mot rasism
http://www.goteborgsfria.se/artikel/112952
Göteborgs-Posten - Fackeltåg mot rasism i kväll
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2215544-fackeltag-mot-rasism-i-kvall
Göteborgs-Posten - Tusentals tågade mot rasism
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2216291-tusentals-tagade-mot-rasism
Göteborgs-Posten - 3 000 tågade mot rasismen
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2216335-3-000-tagade-mot-rasismen
Youtube - Fackeltåg mot rasism -- Kiriaka spelar
http://youtu.be/n9AfKpkA-b4
Youtube - Ingrid Hedin Wahlberg -- Fyra trappor
http://youtu.be/0-BIbHopC6M
- - - - - -- - - - - - - - - -
En friend till mig om är frilansfotograf Magnus Rönnlund tog dessa bilder ,  beskriver stämningen på manifestationen som var mäktig genom sina bilderna


Uppdaterad 21 december 2013

Några ord från  MAGNIHASA om oss alla som står tillsammans, mot de våldsbejakande krafterna, följer här under:
Det är demokratidemonstrationer i Kärrtorp och på andra platser. Folk oroar sig för att AFA, SMR och deras anhäng är där, och att det därmed är ett antidemokratiprojekt. Eftersom en samarbetar med AFA o dyl. Vilket är en dum tanke. Jag tror Piratpartiet uttrycker det bäst när de säger så här:
"Å ena sidan finns AFA och gänget. Å andra sidan finns SMR och gänget. Å tredje sidan finns alla andra, som bara vill manifestera att demokrati är värt att demonstrera för, även när extremister försöker göra sitt bästa för att skrämma dem. Vi är på den tredje sidan. Och det utan några som helst hänsyn till att det skulle kunna ge några politiska poäng eller vara eventuellt röstmaximerande att ena stunden låtsas luta åt ena eller andra sidan, för att sedan byta när vinden vänder.
Demokrati är inte en fråga om att välja mellan AFA och SMR. Ingen vinner på att politik, yttrandefrihet och demonstrationer reduceras till ett val mellan två extrema alternativ - särskilt inte som den stora majoriteten inte gillar någondera. Den majoritet som faktiskt är folket.
Demokrati är större. Vilket också är poängen med den här demonstrationen: det finns AFA, det finns SMR, och det finns den stora mängd vanligt folk som utnumrerar dem med brutal marginal.
Vi står på deras sida. Sedan får AFA, SMR och deras vänner stå för sig själva."
Demonstrera hårdare än hårdast. Och hälsa alla jag känner, var du än är!

... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar