fredag 23 november 2012

Rasister kan ni inte komma ut ?


Ibland tycker jag att vi krånglar till allt i vårt Sverige. Jag tycker att du som har rasistiska åsikter om dina medmänniskor kan ju komma ut ur garderoben och visa dig. Gör en liten lapp och fäst på dina kläder så ser vi andra. Vi andra som har lite knepigt ursprung som kanske inte du gillar, detta skulle förenkla för oss båda parter i det vardagliga livet. Vi som ej tillhör det Sverige som du vill ha, kan på så sätt undvika att störa dig i din vardag. Efter vad jag förstår så far du illa av att vi finns och är runt omkring dig. Med dessa små lappar så kan ni likasinnade söka kontakt med varandra och hålla er i gruppen samt hjälpa varandra. Skulle ju vara taskigt för dig om du tvingas ha en konstig utlänning i din närhet . Ni kan ju finna de rätta företagen då med rätt lapp på personalen, så det blir bra. Ni kan ju finna de som ni byter några vardaglig ord med och slippa komma i kontakt med bla mig, som verkligen har ett tveksamt ursprung. Jag föddes och bodde i ca 16 år här innan jag blev Svensk medborgare, så jag kan förstå om du tycker att jag ej är lämplig för dig att ha omkring dig. men bär du din lapp så lovar jag att undvika störa hjälp eller prata med dig.
Själv tycker jag att detta är ett ypperligt SDtips,Mtips,Fptips,Ctips,KDtips mm
mvh
en finne som är född i Sverige

En fråga som väckt under tiden nu är: Är det skillnad på rasism och fördomar?

söndag 18 november 2012

Hur går det med min högtempererade Qarma här?

När vi flyttade hit till Partille, så kändes det som att vi hamnade mitt i en nybörjar kurs med hundar på en Brukshundklubb. Hundar högt och lågt, hundar lösa utan kontroll av förare, hundar skällande. Hundförare som följer sin bebis precis var den vill gå, ofta då emot oss. Detta stressade mig och jag trodde ej att jag skulle kunna komma till ro och kunna få justa promenader. Qarma är av rasen Pinscher, samt en individ som inte gillar andra tikar per automatik. Hon stressar upp sig själv över precis vad som helst, ett litet popcorn i hissen, en hund som varit i hissen mm.

Lösningen var så enkel att jag nu kan berätta hur bra det går. Att jag som hundförare tar rollen gentemot Qarma som just det. Att jag gör som en ska göra med sin egen hund. Har fokus på henne ute och inte vad andra gör eller inte gör. Godis i fickan och ser lugnt på var hon är i stunden. Stannar om hon jagar upp sig och låter henne själv lösa stressen, tills hon kan kika på mig och fråga om vi går vidare. När jag hör ser andra hundar så stressar inte jag själv upp mig utan, fokus på Qarma ger kommandon för att avleda hennes intresse, godis och belönar henne. Hon skäller ej så mycket nu, utan är mer intresserad av vart vi ska gå. Under våra promenader lägger jag in lite lydnadsmoment för att intressera henne för oss. Självklart kommer vi att hamna i tokigkheter, men jag är lugn nu och blir inte orolig innan vi ska ut.



torsdag 8 november 2012

Vem kan klippa mina virvlar?

En mycket glad Anne Kekki lämnade salong V.I.P Hair Design som ligger på Södra Hamngatan 2 i Göteborg.


 En ung kvinna som jag tyvärr ej fick någon bild på, vid namn Sandra klippte mitt hår utifrån virveln. Jag har många gånger varit med om att de stylar tillfälligt bort virveln, sedan när jag vaknar ser  jag ut som Dennis
Sandra var även en ungvuxen med många kloka tankar. Vårt samtal under tiden var om att tycka om sig själv som en är. Så utifrån denna känsla så får ni bilder med mig som jag är. Sandra berättade att rynkor får en av att skratta mycket. Jag *ler gott* när jag skriver detta, kanske blir det en rynka till nu.

Summan för detta blev enbart 199 kronor, så självklart rekommenderar jag denna salong samt *virvelSandra*.






onsdag 7 november 2012

Har jag råkat ut för våld i relation?


När jag avslutade min första relation så gick den mannen över styr, vilket jag inte gjorde anmälan på eller ens anade att jag kunde anmäla.
Våld i relation är det vanligaste brott som kvinnor råkar ut för. Minnen har kommit till liv när jag lyssnat på Leif GW Persson om Våld och mord i relation i svt:s Veckans brott . Samt att jag precis nu sitter och tittar på Stalkers som visas på tv 3 med Hasso Aro

Eftersom jag själv var uppvuxen med uppfostransmetoder som innebar våld mot mig, så blir det ett normaltillstånd. En känner rädslan men i mitt inre så förstod jag ej att jag blev behandlad på fel sätt, att jag faktiskt kunde polisanmälan och att det är olagligt våld mot mig som kvinna.

Jag fick besök av mannen efter separationen när han var något berusad och den första händelsen med honom utspelade sig i mitt kök. Han tog en förskärare, jag kommer fortfarande ihåg att det var den största av de knivar som fanns där. Han stod där och höll denna kniv mot mig, jag stelnade till av rädsla och förstod att jag måste ta mig därifrån. Enda minnet av *samtalet*  är min fråga, kommer du att skada katterna? Han svarade nej på det. Rädslokänslorna som fanns, gör att jag ej minns hur jag tog mig ut, vet bara att jag ringde ej polis men en närstående i mitt nätvärk. Han kom omgående och hämtade mig, jag bröt ihop bara jag var i trygghet. Jag grät ur mig rädslan.

Jag återvände till mitt hem och samtal i fyllan fortsatte över telefon, min väninna trädde in och pratade med honom, eftersom hon ringdes upp efter att jag lagt på. Att svara finns ingen logisk förklaring på mer än att jag kanske fick en form av kontroll över situationen han var i och om jag var i fara.

Det lugnade sig och jag fortsatte mitt liv och studierna på skolan, tills....................
Jag en morgon gick ut i mitt garage, där på väggen hade en  av mina sprayfärger använts. Ett stort hjärta på väggen med ett kors i. Jag svarade på denna handling med rädsla och fick igen stöd av min väninna. Sedan som avslutning kan jag berätta när jag åkte buss, så fanns samma symbol målad mitt i vägen halvägs in till centrum av staden, sedan under ett fönster på en lägenhet där vi började vårt samboliv. Kanske på fler platser, som jag ej såg.

Jag har frågor till Sverige
Hur ser situationen ut för kvinnor oavsett nationalitet, när de utsätts för våld i hemmet? Har vi kvinnojourer kvar? Har socialtjänsten personal som törs göra något, när en kvinna utsätts för brott? Får männen besöksförbud och finns resurser hos polisen att verkställa detta och skydda kvinnorna? Vilket parti tar tag i frågan för att skydda kvinnor och barn?





torsdag 1 november 2012

Demokrati i Göteborg?

Utifrån denna inbjudan, här nedan så deltog jag i en grupp Visionsverkstad- Demokrati. Jag redovisar ej gruppens tankar, den sammanfattningen ser ni på bilden, strecken (markeringar) visar denna grupps prioritering av frågor som utvecklar demokratin. 
Kom med dina idéer kring demokrati. Hur kan demokratin utvecklas i Göteborg? Vad behövs för att skapa en levande demokrati och för att medborgare ska kunna aktivt delta i att forma staden?
Veckorna 42-46 sker ett samarbete mellan Omställning Göteborg och Staden vi vill ha på Café Planet. Det blir openspace-workshops som en uppföljning av Omställningskonferensen - Ett annat Göteborg är möjligt Kom med dina idéer, lösningar och visioner för Göteborg!
Staden vi vill ha stödjer diskussionerna och tar med sig resultatet vidare i Staden vi vill ha processen som ett av många kommande olika bidrag.







Jag själv är i nuet när jag tänker på demokrati. Hur ser det ut nu och hur fungerar beslutsgången. Det är ofta långsiktiga regelverk som styr vår kommunala verksamhet. Jag känner ibland att för verklighetens problematik, så kan det vara läge att få spränga vissa regler för att möta verklighetens behov. Eftersom jag enbart bott här i Göteborg i ett år, så är inblicken i den kommunala politiska världen liten. Samt att jag har fokus på unga vuxnas situation. Min hjärtefråga blir av naturliga skäl hur denna storstad möter behovet av boende för studerande, samt yngre som fått jobb i Göteborg.
Regelverk för byggande och möjlighet att förändra tomma lokaler till tex Studentboende är ju ett hinder som borde kunna lösas via en snabb demokratisk process. Att bo och veta var en sover på natten, är så grundläggande för att kunna delta i och prestera något som tillför Göteborg och Sverige gällande kompetens, kunskap samt utveckling av ett väl fungerande positivt demokratiskt system. Men de äldre politiskt aktiva är kanske beredda att tappa en generation?